Inmiddels zijn we even lang terug als dat we in totaal op reis zijn geweest. Als ik terug kijk op onze rondreis in Azië, ben ik een klein beetje bang dat ik niet genoeg genoten heb. Maar gelukkig hebben wenog alle foto’s en video’s om na te genieten van al het moois dat we hebben gezien.

Mijn tips & tricks voor rondreizen in Zuidoost Azië:

1. Boek geen binnenlandse retourvluchten

Wij vlogen van Kuala Lumpur naar het eiland Borneo en boekten een retourvlucht vanaf Kuching (een plaatste onderin Borneo). We vergisten ons een beetje in de grootte van het eiland, we dachten namelijk dat we binnen tien dagen wel van beneden naar boven waren getrokken. Dat viel vies tegen. Ik heb voor het eerst in mijn heeeeeeleeee leven een vlucht expres gemist. Ik ben wel erg benieuwd hoe onze namen werden omgeroepen voor “the final call”.

2. Koop een simkaart

Ja ja, ik weet het, de old school die hard reizigers deden het ook allemaal zonder internet en om je rare hand-en-voetgebaren heb je later de grootste lol. Maar als je geen goede kaartlezer bent (zoals ik, ik ben al gedesoriënteerd als ik net de hoek om loop) is Google Maps écht een uitvinding, vooral op de scooter!

3. Boek zo min mogelijk via plaatselijke reisbureaus

Die kunnen je namelijk nog wel eens oplichten! Dit is ons ook 1 keer overkomen. Gelukkig hebben we na veel over en weer bellen en mailen wel ons geld terug gekregen.

Tips voor een rondreis in Azië

4. EHBO-kit

Misschien heb je deze tip al vaker gelezen.. Maar het is écht handig. Neem van alles een minivariant mee om overbepakking te voorkomen.

5. Kopie van je paspoort

We hebben hem bijna nodig gehad maar thank god for onze Italiaanse hostelbaas. Na het boeken van een ferry naar Koh Phi Phi was Jaleesa zonder dat we het door hadden haar paspoort verloren. Een uur later klopte Italian guy op de deur met een paspoort in zijn hand en vroeg: ies thies yours?

6. Waszak

Voor het in- en uitpakken van je backpack is het handig om je spullen te verdelen in verschillende losse zakken. Zo hoef je niet door je vuile was heen om een paar schone sokken te pakken.

7. Slotje

Heel handig! In sommige hostels kan je je spullen opbergen in lockers met je eigen slotje. Ook is het handig om je backpack of flightpack op slot te doen als je in de bus of het vliegtuig moet.

Tips voor een rondreis in Azië

8. Neem nachtbussen en treinen die locals ook nemen

We hebben in Thailand één keer de trein genomen voor 40 bath voor twee personen. Omgerekend is dat 1 euro. Reizen met de trein en lijnbussen is erg goedkoop en leuk. Je zit midden tussen de locals!

9. Afdingen!!!

Ik hou er van, helaas kijken ze me in Nederland heel raar aan als ik bij de H&M ga afdingen.. Bij de H&M in bangkok konden we trouwens ook niet afdingen. Maar goed, verder kan je op heel veel dingen afdingen.. ook op tripjes! Niet geschoten is altijd mis.

10. Schrijven of bloggen!

Je krijgt zó véél indrukken op één dag en je kan het nooit allemaal onthouden, wat jammer is want zo’n reis is iets wat je nooit wil vergeten. Schrijf je bijzondere momenten op en lees ze later weer terug. De dag van onze terugvlucht heb ik al mijn blogposts weer terug zitten lezen en ik ontdekte dat ik al een paar dingen per ongeluk was vergeten!

Tips voor een rondreis in Azië

De schade

We lieten ons vertellen dat rondreizen in Zuidoost Azië ongeveer €30,- tot €35,- per dag zou kosten (exclusief heen- en terugvlucht). Uiteindelijk is mijn schade voor 90 dagen rondreizen: €3530,62, wat uitkomt op gemiddeld €39,22 per dag. Dat is inclusief alle binnenlandse vluchten, busritten en visums (behalve die van Vietnam, die hadden we al in Nederland aangevraagd voor €77,-). Het is absoluut mogelijk om voor minder rond te reizen in Zuidoost Azië! We hadden onder andere kunnen
besparen op kosten voor eten. Wij hadden zo nu en dan (lees: heel vaak) behoefte aan westers eten en kozen daarom voor restaurantjes in plaats van straatkraampjes.

Wat betreft tips en places to go kan ik nog zo veel meer vertellen, maar het is natuurlijk ook leuk om alles zelf te ontdekken. Ik ga alvast sparen voor een volgende reis!

Life of Li